valkommen--1Yoga är kul!
Yoga är rolligt!
Yoga är tråkigt och ibland så jobbigt!
Yoga gör ont både i kropp (när träningsvärken sätter in efter 101 ”grodor”) och i själ (när gamla minnen, rädslor, känslomönster och andra mOnstrar dyker upp från djupaste djupet).
Yoga är så enkelt – andas, tona in, rör, lås, knip, håll, böj, vrid, vibrera, gnugga, gunga, tona ut.
Yoga är så svårt – observera, känn, släpp, känn, släpp, släpp, släpp; tillåt känslorna att komma till yta, känn på och släpp. Låt tårarna rinna. Låt läpparna le. Arg? Ledsen? Ensam? Gör det ont? Det ska vara så. Det är ”den första försämringsperioden”. Fortsätt! Andas! Andas, rör, lås, knip, håll, böj, vrid, vibrera, gnugga, gunga, observera, känn, släpp! Yoga är läkande. Yoga är renande och förenande.

DSCF1014Yoga är liv… Mitt första möte med yoga… en sommardag för ett dussin år sedan. Jag sitter i tandläkarens väntrum, tandläkaren är sen. Jag väntar och tänker på döden – det enda ämne jag kan tänka på. Jag vill inte dö, nej. Men jag har svårt med att leva. Tandläkare är sen. Jag tänker på döden och känner att det är dags. Jag bestämmer mig för att gå. Ett hål i en tand – vad spelar det för roll? Rädsla innan du öppnar munnen – ont – mycket ont – värme – sömn… Vet inte hur, men mina händer tar en tidning från bordet intill. På första sidan står Hon – i rött linne och varmt bruna shorts, starka solbrända ben, armar, djupa fina lika solbrända armhålor… Hon står barfota i ”krigare” och i ”triangel” med en blåvit putsad vägg och en sliten, urgammal och urvacker trädörr som bakgrund. Där finns några ord, som jag läser med försiktig glädje ”Yoga för Kvinnor” Karin Björkegren. Första tanken: ”Jag vill”. En enorm längtan vaknar till liv, exploderar i mig på ett ögonblick: ”Jag vill! F..n! Jag vill vara med dem, de starka, vackra kvinnorna och jag vill vara en av dem!”

Yoga är helande. Jag lever. Jag andas, rör, vrider, kniper, vibrerar, önskar, drömmar, släpper, provar, vågar, går, gör, håller, letar efter, fortsätter, tror.

valkommen-3Du! Du vet att vi är starka! Enormt starka kvinnor! Vi kan allt. Vi kan förändras, så djupt kan vi! Vi kan förändra liv runt oss och hela världen. Mjukt och säkert. Vi kan och vi ska satsa på en lycklig barndom för våra och inte våra barn, på kärlek, frihet, andlig utveckling, ärlighet, holistisk medicin, vacker och känslorik kommunikation, individuellt ansvar, respekt, tanke-, känslo- och handlingsmedvetenhet, humor och den feminina kraften hos såväl kvinnor som män.

Du! Vi kan allt. Det enda vi behöver är stöd. Jag är inte klar med min resa än. Men jag är på väg. Är du på väg? Kom och gå en stund bredvid mig!
puss och kram
Sveta Tell,
yogalärare, terapeut i medicinsk yoga, entreprenör

valkommen-2P.S. Varmt tack till mina yogalärare Göran Solen BollAnna Paringer, Anders och Elisabeth Engqvist, Mia Andersson.