Medicinsk yoga

Ordet yoga kan enkelt översättas som medvetenhet via fullständig balans mellan kropp, sinne och själ.

Medicinsk Yoga® är en terapeutisk form av yoga som är anpassad för rehabilitering vid olika sjukdomar och obalanser, till exempel astma, migrän, depression, utbrändhet, ryggproblem, hjärtproblem, stroke, sömnstörningar, ätstörningar, Parkinson, Alzheimer med fler – och är samtidigt anpassad för dina specifika och unika behov idag.
Medicinsk yoga och meditation fungerar som en avancerad och djupverkande form av terapi, både fysiskt, mentalt och emotionellt och utgår utifrån din förmåga och kapacitet idag. Yogapass innefattar mjuka kroppsövningar, effektiva andnings- och koncentrationstekniker, djupavslappning och meditation för att så som en integrerad helhet skapa specifika terapeutiska effekter och verka för en djup, direkt och energimässig balans på alla plan.

Medicinsk yoga kommer ur den kundaliniyogiska och tantriska traditionen, en av de äldsta former av yoga människan känner till.
Medicinsk yoga är utformad på Institutet för Medicinsk Yoga i Stockholm – Skandinaviens största utbildnings- och forskningscenter för medicinsk yoga – av yogaläraren och yogaterapeuten Göran Boll som sedan 1995 arbetar med att sprida kunskap om yoga och inspirera till forskning i Sverige.

Medicinsk yoga används och prövas allt mer inom svensk sjukvård – t.ex. inom hjärtsjukvård, rehabilitering av cancerpatienter, efter stroke, vid ryggproblem och olika former av missbruk och stressrelaterade sjukdomar.

Vad kan Medicinsk yoga ge dig, dina nära och kära? Slå ner ”yoga för” och de orden du har stort intresse för idag, t.ex. ”ont i ryggen”, ”sömnproblem”, ”stress”, ”stroke” – och tryck ”sök”. Du kan också hitta svar på din fråga på www.medicinskyoga.se Där kan du läsa om vårdenheter som jobbar med medicinsk yoga i hela Sverige och läsa om yoga på remiss.

Några exempel på svensk forskning och studier om medicinsk yoga:
– Danderyds Sjukhus 2009-2011: Medicinsk Yoga vid förmaksflimmer
– Studie på Danderyds Sjukhus 2008-2009: Medicinsk Yoga som sekundärprevention vid hjärtinfarkt
– Karolinska Institutet 1998 med uppföljning 2010-2011: Medicinsk Yoga för ryggproblem
– Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge 2011-2012: Medicinsk Yoga vid hjärtsvikt
– Kronofogdens Stressprojekt i Stockholm 2010: Medicinsk Yoga och stress på arbetsplatsen
– Studie på Nora Vårdcentral 2011-2012: Medicinsk Yoga på patienter inom Primärvården
– Studie vid Stockholms Universitet 2000: Yoga och KBT som stresshantering på bankanställda